Het belang van een goede werkplek!

Werkplek die zorgt voor lichamelijke klachten

Thuiswerken

Thuiswerken heeft zich inmiddels diep vast geworteld in de maatschappij. Standaard twee of drie dagen in de week thuiswerken is heel normaal geworden. De overige dagen werken we op kantoor. Maar op wat voor werkplek werken we eigenlijk? Thuis aan de keukentafel? Of een klein bureautje. En op kantoor? Misschien een flexplek. Een plek die door meerde collega's wordt gebruikt. Met ieder een ander lichaam en andere ergonomische voorkeuren. Het is goed om kritisch te kijken naar de plek waar je aan werkt. En het belang van een goede werkplek.

Gedurende de dag werken we veelal achter een beeldscherm. Dag in dag uit een verkeerde houding hanteren kan leiden tot flinke lichamelijk klachten zoals nek-, rug-, en schouderklachten. Door een goede werkplek te creëren worden deze klachten voorkomen. Laten we voorop stellen dat iedere werknemer niet te lang achtereenvolgend achter een beeldscherm mag zitten. Dit is door de wet vastgesteld op maximaal twee uur achter elkaar. Daarnaast is het volgens de wet bepaald dat er maximaal zes uur per dag achter een beeldscherm gewerkt mag worden. In de praktijk zien we dat dit vaak fors meer is. Daarom is het extra belangrijk dat de werkplek goed is ingericht.

Meubilair

De basis van een goede werkplek begint bij een goede tafel en een goede stoel. Een te hoge tafel zorgt bijvoorbeeld voor opgetrokken armen met als gevolg schouderklachten. Ook zullen er nekklachten ontstaan wanneer je omhoog op het beeldscherm moet kijken. Het is daarom van belang dat de werkplek volledig kan worden aangepast aan het lichaam. Firmseats weet exact waar het meubilair aan moet voldoen. Ons super goede zit-sta bureau is elektrische verstelbaar naar iedere gewenste hoogte (65 tot 130 cm). In combinatie met onze hoogwaardige bureaustoel is de basis voor de werkplek gelegd. Voor het goed instellen van je nieuwe bureaustoel, lees dan onze blog over dit onderwerp!

Aanpassingen

Nu kan de werkplek verder worden ingesteld. Dit heeft betrekking op de afstand tot het beeldscherm, de kijkhoek op het beeldscherm, werkblad breedte en werkblad diepte.

Afhankelijk van het beeldschermformaat dient de kijkafstand hierop afgestemd te worden. Voor een laptop geldt in de meeste gevallen een formaat van 13 tot 15 inch. Hiervoor is de optimale kijkafstand 50 tot 60 cm. Voor een extern beeldscherm met een formaat van 20 tot 24 inch geldt een optimale kijkafstand van 80 tot 100 cm. Na de kijkafstand kan de juiste kijkhoek worden ingesteld. De ideale kijkhoek is tussen de 20 en 23°.

Dan het werkblad. Het werkblad moet aan de juiste specificaties doen om bijvoorbeeld de juiste kijkafstand te realiseren. Het werkblad moet minimaal 1200 mm breed zijn. Het blad dient daarnaast minimaal 800 mm diep te zijn. De bladen op de bureaus van Firmseats zijn leverbaar in verschillende breedtes en dieptes. Het standaard werkblad is 1600 mm en 800 mm diep. Ook zijn de werkbladen leverbaar in vier verschillende kleuren; wit, grijs, eiken en fenix zwart (meerprijs).

Kortom, wij adviseren u graag op het gebied van werkplekinrichting en ergonomie! Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met onze specialisten. Zij vertellen u graag meer over de oplossingen van Firmseats! Stuur een mail naar sales@firmseats.nl of bel naar 0321 - 38 51 79